Η κουβανική κυβέρνηση προτίθεται να διαλύσει όλες τις κρατικές επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοφόρες, να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες καταργώντας το κουπόνι διατροφής και να ενισχύσει τις ιδιωτικές εταιρίες δίνοντάς τους πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με το πενταετές κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει τη βάση για το δημόσιο διάλογο ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα γίνει τον Απρίλιο του 2011 και θα είναι το πρώτο μετά το 1997.

Το κουβανικό κράτος άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο μια σημαντική μεταρρύθμιση στον εργασιακό τομέα, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατάργηση, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, περίπου 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Τώρα η Κούβα αναζητεί μία κατά το δυνατό ανώδυνη περικοπή των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το κράτος, που ελέγχει πάνω από το 90% της οικονομίας, έχει στόχο να διαλύσει τις κρατικές επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοφόρες και να "ενθαρρύνει επιχειρήσεις με μεικτό κεφάλαιο και τους συνεταιρισμούς", στους οποίους θα παρέχει τις απαραίτητες τραπεζικές υπηρεσίες για δάνεια όχι στο δημόσιο τομέα".

Παράλληλα θα γίνουν μελέτες για να καταργηθεί το "διπλό νόμισμα" που κυκλοφορεί από το 2004, όταν απαγορεύθηκε το δολάριο. Στην Κούβα κυκλοφορεί ένα πέσο που είναι μετατρέψιμο έναντι του δολαρίου και απευθύνεται στους ξένους και το εθνικό πέσο, που είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι Κουβανοί.

Επίσης προτείνεται η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 20 δολάρια.