Προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο του 2014 έδωσε την Πέμπτη το Κιργιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Μανάς στο έδαφός του.

Πρόκειται για σημαντική βάση στάθμευσης αμερικανών στρατιωτών και προμηθειών για τη μάχη στο Αφγανιστάν, η οποία πλέον κρίνεται άχρηστη λόγω της απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος.

Η κίνηση των Κιργίζιων θεωρείται ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Δύση για την επιρροή στο χώρο της πρώην σοβιετικής κεντρικής Ασίας.

Το διαμετακομιστικό κέντρο Μάνας, το οποίο βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Μπισκέκ και στο οποίο σταθμεύουν περίπου 1.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, λειτουργεί από τα τέλη του 2001.

Η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανέφερε δήλωσή της, λίγο πριν από σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ότι «κάθε περαιτέρω λειτουργία της μονάδας κρίνεται εντελώς άσκοπη».

Το κοινοβούλιο συναίνεσε στη συγκεκριμένη θέση με 91 ψήφους έναντι πέντε, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 11η Ιουλίου 2014.
Η Ρωσία εξασφάλισε μια επέκταση της μίσθωσης δικής της αεροπορικής βάσης στο Κιργιστάν για 15 χρόνια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο εκλεγμένος το 2011 πρόεδρος του Κιργιστάν, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, έχει ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τη Μόσχα, την οποία και είχε διαβεβαιώσει πολλάκις για το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης.