Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Πορτογαλίας απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Περίπου 70 από τα πρωινά δρομολόγια των τρένων ματαιώθηκαν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εθνικής εταιρίας σιδηροδρόμων CP.

Η μεγαλύτερη πλειονότητα των τρένων του προαστιακού στη Λισαβόνα και το Πόρτο αναμένεται ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την CP, πολλά από τα τρένα μακρινών αποστάσεων και περισσότερα από τα μισά τρένα περιφερειακών διαδρομών θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια.

Σήμερα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Η απεργία των σιδηροδρομικών ακολουθεί στάσεις εργασίας που παρέλυσαν για έξι ώρες τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Λισαβόνας και επηρέασαν τα δρομολόγια των λεωφορείων στο Πόρτο και των φέρι μπόουτ στον ποταμό Τάγκους στις αρχές της εβδομάδας.

Τον Νοέμβριο είχε πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

Ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης για τα οποία διαμαρτύρονται τα συνδικάτα είναι και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, καθώς και οι μειώσεις στις δημόσιες επενδύσεις και στις κοινωνικές δαπάνες.

Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας από 7.3% που ήταν το 2010 σε 4.6% για αυτό το χρόνο.

Εκφράζονται ανησυχίες ότι η Πορτογαλία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που προσέφυγαν σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.