Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενδέχεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του σκανδάλου «Ρούμπι Γκέιτ» με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ιδιωτική του ζωή, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Φρατίνι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπαθεί να περιορίσει, μέσω κυβερνητικού διατάγματος, το δικαίωμα των εισαγγελέων να διατάσσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με στενούς του συνεργάτες ο «Καβαλιέρε» ετοίμασε διάταγμα με το οποίο επιθυμεί να μειώσει την δυνατότητα χρήσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.

«Οι δικαστές θέλουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της ψήφου, έχουν μετατραπεί σε μια επαναστατική εμπροσθοφυλακή», αναφέρει σε επίσημο ανακοινωθέν του, το προεδρείο του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας.

Ο «μίστερ τιβί» θέλει να αφαιρέσει από τους δικαστικούς το «όπλο» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διότι θεωρεί ότι είναι το κύριο χαρτί που χρησιμοποίησαν για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες σε βάρος του στην υπόθεση Ρούμπι Καρίμα.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός επιθυμεί να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να του εξηγήσει τις απόψεις και προθέσεις του. Σε ανακοινωθέν, όμως, της ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι «δεν έχει ορισθεί καμία σχετική συνάντηση».

«Ο κίνδυνος», σημειώνουν παρατηρητές, «είναι να φτάσουμε σε αυτό ακριβώς που ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει: την ανοικτή, οξύτατη σύγκρουση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία». Ο δεύτερος γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε, από την μεριά του, ότι «ο ενδεχόμενος περιορισμός της δυνατότητας των εισαγγελέων να κάνουν χρήση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα αποτελούσε το πολυτιμότερο δυνατό δώρο, στον οργανωμένο έγκλημα». Στο μεταξύ, η δικαστικός αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες, Κριστίνα Ντι Τσένσο πρέπει να αποφασίσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν ο ιταλός πρωθυπουργός, μπορεί να δικαστεί με κατεπείγουσα διαδικασία για την υπόθεση «Ρούμπι Γκέιτ». Παράλληλα με τις 1.200 σελίδες ντοκουμέντων, ηχογραφημένων συνομιλιών και μαρτυριών, που της απέστειλαν οι εισαγγελείς του Μιλάνου, η Ντι Τσένσο θα πρέπει να λάβει υπόψη της και σειρά καταθέσεων που συνέλεξαν οι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προς υπεράσπιση του πελάτη τους.

Στο μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση Rai, τονίζει ότι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να σημειωθεί «δικαστικό μποτιλιάρισμα»: από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα ξαναρχίσουν οι δίκες σε βάρος του ζάπλουτου πρωθυπουργού, για τις υποθέσεις αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χρηματισμού του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μίλς. Αν στις δικάσιμους αυτές, προστεθεί και η υπόθεση «Ρούμπι Καρίμα», ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα έπρεπε να περάσει μεγάλο μέρος της Άνοιξης απολογούμενος στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι πολύ πιθανό, κατά συνέπεια, ότι ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να επικαλεσθεί όσο συχνότερα μπορεί τις κυβερνητικές του υποχρεώσεις, ζητώντας συνεχείς αναβολές από τους δικαστικούς. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όμως, η τελική εκτίμηση ανήκει στους δικαστές: μπορούν, δηλαδή, να αποφασίζουν, κατά πόσον οι διάφορες «επαγγελματικές ασχολίες» του πρωθυπουργού, είναι σημαντικότερες από την τέλεση της δίκης.