Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 μπορούν να υποβληθούν υποψηφιότητες για το φετινό Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν που απονέμει κάθε χρόνο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν θεσπίστηκε το 1954 προς τιμήν του Φρίντγιοφ Νάνσεν, Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πρώτου Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργάνωση για το εξαιρετικό τους έργο για τους πρόσφυγες και περιλαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεά από τις κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Το ποσό αυτό χορηγείται σε προγράμματα βοήθειας και προστασίας προσφύγων που επιλέγει ο νικητής, σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία.

Ανάμεσα στα άτομα και τους φορείς που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν είναι η Ελεανόρ Ρούζβελτ, ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Αργεντινός πιανίστας Μιγκέλ Ανχελ Εστρέγια και ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι.

Το 2010, το Βραβείο απονεμήθηκε στη Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Αλιξάντρα Φάζινα, για την άοκνη αφοσίωση που επέδειξε αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στις ανθρώπινες ζωές. Παρά τα διαφορετικά προφίλ τους, όλοι οι νικητές του Βραβείου Νάνσεν μοιράζονται κάτι κοινό: την εξαιρετική και ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στους πρόσφυγες.

Οπως αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να είναι διάσημοι, αλλά αφοσιωμένα και εμπνευσμένα άτομα, ομάδες ή φορείς, που στηρίζουν και βοηθούν τους πρόσφυγες με όποιο τρόπο μπορούν.

Σημασία δεν έχει τόσο το μέγεθος της βοήθειας ή ο αριθμός των δικαιούχων, όσο η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα και η αφοσίωση.