Το Ζάγκρεμπ στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα εγγυηθεί να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς από το Βελιγράδι όπου είχε συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να αρχίσουν συνεργασία στον τομέα της οικονομίας.

“Βάρος στις σχέσεις μας αποτελεί το παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει μέσω της συνεργασίας να οικοδομήσουμε καλύτερο μέλλον” σημείωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο κ. Νίκολιτς εκτίμησε ότι ο ευρωενθουσιασμός στην Κροατία σήμερα δεν είναι τόσο ισχυρός, όσο πριν από δέκα χρόνια και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια η αυταπάτη ότι με την ένταξη στην ΕΕ όλα μονομιάς θα κινηθούν προς το καλύτερο.

Όσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η Σερβία εκπλήρωσε όλους τους όρους που της τέθηκαν και ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι δύο βήματα πίσω από την Κροατία στην πορεία αυτή.

“Η Ευρώπη δεν θα περιμένει, ενώ εμείς φιλονικούμε” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζοντας ότι υπάρχουν πολυάριθμες δυνατότητες συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των υποδομών, της γεωργίας και της ενέργειας.

“Εξαρτάται από εμάς να επιτρέψουμε στους λαούς μας να ζουν καλύτερα” ανέφερε ο κ. Νίκολιτς και ζήτησε η Κροατία να επιλύσει το ζήτημα της περιουσίας των Σέρβων που ζουν εκεί και να τους διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα.

Η κ. Πούσιτς είπε ότι η Κροατία στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα εγγυηθεί να λάβει η Σερβία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για τους πολίτες είναι πολύ σημαντικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, οι οποίες πρέπει να ενθαρρύνουν, παρά τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν, τόνισε η κ. Πούσιτς.

Αναφερόμενη στην οικονομική συνεργασία η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας είπε ότι “η γεωγραφία επιτάσσει να είμαστε στραμμένοι ο ένας προς τον άλλο” και ότι η χώρα της δεν έχει συμφέρον να εργάζονται εναντίον των γειτονικών κρατών.