Σωστικά συνεργεία δίνουν έναν αγώνα με το χρόνο στην αναζήτησή τους για επιζώντες στο ομόσπονδο κρατίδιο Ουταραχάντ, όπου ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες έφθασε τους τουλάχιστον 572 σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών σε αυτό.
 
Πάνω από 13.800 άνθρωποι αγνοούνται και άλλοι 32.000, πολλοί εξ αυτών προσκυνητές, πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί λόγω των καταρρακτωδών βροχών των μουσώνων, που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις.
 
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου Ουταραχάντ Βιτζάι Μπαχουγκούνα είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και απομάκρυνσης των πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές.
 
«Η προτεραιότητά μας παραμένει να εκκενώσουμε (τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει) και να διανείμουμε προμήθειες σε αυτούς που έχουν παγιδευτεί», είπε ο Ανίλ Τσάιτ, ένας στρατηγός που ηγείται των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικές ομάδες προσπαθούν να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να κατασκευάσουν προσωρινές γέφυρες για να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με τις αποκλεισμένες περιοχές.
 
Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο, ένα από τα δεκάδες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, συνετρίβη αργά σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) χωρίς να υπάρξουν απώλειες.
 
Ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κατασκευές μεγάλες κλίμακας, η διάνοιξη ορυχείων και τα τεράστια ηλεκτροπαραγωγικά έργα στα βόρεια κρατίδια των Ιμαλαΐων επέτειναν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών. Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV έκανε λόγο για μια «καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» μάλλον, παρά για μια φυσική καταστροφή, αφού η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος παραβιαζόταν κατά συρροή στην περιοχή.