Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έρχεται αντιμέτωπος με έναν πρώην συνεργάτη του τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, κλιμακώθηκε σήμερα με μια απειλή για αγωγή και με μια κατηγορία ότι ο Γερμανός είναι ένοχος δολιοφθοράς.

Αύριο Παρασκευή κυκλοφορεί ένα βιβλίο του Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, ο οποίος έχει ιδρύσει έναν αντίπαλο ιστότοπο στη Γερμανία και κατηγορεί τον Αυστραλό Ασάνζ ως γυναικά. Αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο WikiLeaks δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο μια δήλωση στην οποία υποστηρίζει ότι ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ παραδέχεται στο βιβλίο του "διάφορες πράξεις δολιοφθοράς εναντίον του οργανισμού" και πως "έκανε ζημιές στο σύστημα πρωτογενούς υποβολής του ιστότοπου και έκλεψε υλικά".

Το σύστημα υποβολής ντοκουμέντων του WikiLeaks είναι μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κανείς να διαρρεύσει ανωνύμως έγγραφα χωρίς να συλληφθεί από τις αρχές. Ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ δήλωσε σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης πως στην πραγματικότητα η ιστοσελίδα αυτή δεν είναι ασφαλής.

Στη δήλωση του WikiLeaks αναφέρεται πως το σύστημα υποβάλλεται σε "γενική επισκευή", όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα.

Ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ ήταν εκπρόσωπος του WikiLeaks στη Γερμανία μέχρι πέρυσι που παραιτήθηκε. Στη δήλωση αναφέρεται ότι "παύθηκε από τον οργανισμό το Σεπτέμβριο" και πως "ο ρόλος του μέσα στον WikiLeaks ήταν περιορισμένος και είχε αρχίσει να μειώνεται πριν από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς αμφισβητήθηκαν η ακεραιότητα και η σταθερότητά του".

"Εμφανίσθηκε ψευδώς στον Τύπο ως προγραμματιστής, επιστήμονας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, αρχιτέκτονας, επιμελητής, ιδρυτής, διευθυντής και εκπρόσωπος. Δεν είναι ιδρυτής ούτε συνιδρυτής και δεν υπήρχε οποιαδήποτε επαφή μαζί του τα χρόνια της ίδρυσης του WikiLeaks", αναφέρεται στη δήλωση του ιστότοπου.

Ένα μπλογκ στον ιστότοπο του αμερικανικού περιοδικού Forbes δημοσίευσε μια απάντηση του Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, στην οποία ο ενδιαφερόμενος αρνείται την κατηγορία για δολιοφθορά και δηλώνει πως ουδέποτε είχε πρόσβαση στο σύστημα υποβολής ντοκουμέντων. Προσθέτει πως έχει δύο διπλώματα στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πως είχε επιμεληθεί κείμενα όσο ήταν στον WikiLeaks και πως o WikiLeaks υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη "γενική επισκευή" του συστήματος υποβολής ντοκουμέντων "εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στον Τζούλιαν και στον τρόπο με τον οποίο 'ηγείται' της οργάνωσης αυτής".

Ο Ασάνζ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπό κατ' οίκον κράτηση ενώ τα δικαστήρια εξετάζουν μια αίτηση από τη Σουηδία για την έκδοσή του με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Ο δικηγόρος του στο Βερολίνο, ο Γιοχάνες Άιζενμπεργκ, δήλωσε πως πήρε εντολή από τον Ασάνζ και το WikiLeaks να εξασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματά τους "μέσω των δικαστηρίων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο", κατόπιν απαίτησης του Ασάνζ, να υπάρξει απάντηση στη "δυσφήμηση",που εξαπολύει ο Μπεργκ.