Τρία κινεζικά σκάφη επιτήρησης εισήλθαν σήμερα στα χωρικά ύδατα των νησιών της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας τα οποία η Κίνα διεκδικεί από την Ιαπωνία, ανακοινώθηκε από την ιαπωνική Ακτοφυλακή.

Αυτά τα πλοία ναυτικής επιτήρησης εισήλθαν γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) μέσα στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ουοτσουριτζίμα, ένα από τα νησιά του ακατοίκητου αρχιπελάγους Σενκάκου, το οποίο διεκδικούν οι Κινέζοι με την ονομασία Ντιαογιού.

Οι εισβολές αυτού του τύπου είναι συχνές και μερικές φορές κάνουν την Ιαπωνία, η οποία διοικεί τα εδάφη αυτά, να καλεί τον πρεσβευτή της Κίνας για να διαμαρτυρηθεί.

Η εδαφική διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες για τα Σενκάκου / Ντιαογιού έχει ξεσπάσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όμως η Κίνα στέλνει τακτικότερα πλοία της (ή μερικές φορές αεροπλάνα) στη ζώνη αυτή αφού το ιαπωνικό κράτος εθνικοποίησε, το Σεπτέμβριο του 2012, τρία από τα πέντε νησιά του αρχιπελάγους Σενκάκου αγοράζοντάς τα από τον ιδιώτη ιάπωνα ιδιοκτήτη τους.

Γενικά τα κινεζικά πλοία παραμένουν μόνο μερικές ώρες γύρω από τα επίμαχα εδάφη, αλλά ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι η Ιαπωνία θα απωθήσει "δια της ισχύος" οποιαδήποτε ενδεχόεμνη κινεζική απόβαση στα Σενκάκου.