Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε σήμερα στη Ντόχα ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και τερματισμού του εμφυλίου πολέμου είναι να εξοπλιστούν οι αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Μια πολιτική διευθέτηση "δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ισορροπία επί του εδάφους ώστε το καθεστώς να δεχτεί να διαπραγματευτεί" για την ειρήνη, τόνισε ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι ενώπιον των υπουργών των αραβικών και των δυτικών χωρών που στηρίζουν την εξέγερση κατά του καθεστώτος Ασαντ και που συνεδριάζουν σήμερα στη Ντόχα. "Η στρατιωτική ισχύ είναι αναγκαία για να υπάρξει δικαιοσύνη και η προμήθεια με όπλα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη στην περίπτωση της Συρίας".

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να υιοθετήσουν έναν "οδικό χάρτη με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται μια ειρηνική διευθέτηση ενισχύοντας τον αγώνα της συριακής αντιπολίτευσης κατά του στρατού" του καθεστώτος Ασαντ που πρόσφατα κατήγαγε σημαντικές νίκες.

"Πρέπει να προσφέρουμε κάθε μορφής υποστήριξη στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης", είπε υπογραμμίζοντας ότι "ο εξοπλισμός των ανταρτών θα είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ειρήνης", στη Συρία όπου η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 93.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι Φίλοι της Συρίας συνεδριάζουν σήμερα στη Ντόχα όπου συζητούν για την προμήθεια στρατιωτικής υποστήριξης στους αντάρτες.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει δηλώσει ότι έχει λάβει όπλα προηγμένης τεχνολογίας και ότι θα ζητήσει και άλλα κατά τη σύνοδο της Ντόχας.

"Από την πλευρά μας, η σύνοδος αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της αποστολής περισσότερων όπλων και του εξοπλισμού των ανταρτών ώστε να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του της Χεζμπολάχ", είπε ο Σαμίρ αλ-Μάσαρ, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

Στην ομάδα των ένδεκα χωρών Φίλων της Συρίας περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.