Ρεπορτάζ η Γιάννης Κοκκινίδης

Μια μοίρα ρωσικών μαχητικών πιθανότατα Su-30 ζητήθηκε από την Ρωσία να σταθμεύσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο της Κύπρου, και σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης η κυπριακη κυβερνηση εκανε δεκτο το αιτημα.

Μία μοίρα Su-30 θα μετασταθμεύσει στην βάση της Πάφου, με τελικό σκοπό την μετάβασή της στη Συρία, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τις σκέψεις για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, απαγορευτικές.             

 Σύμφωna πάντα με το δημοσίευμα το Κρεμλίνο  έχει καταθέσει επισήμως σχετικό αίτημα. Η Λευκωσία από την πλευρά της έχει απαντήσει θετικά, θέτοντας ωστόσο την προϋπόθεση ότι αυτές οι διευκολύνσεις δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας. Κάτι που καταδεικνύει ότι ο σκοπός χρήσης της αεροπορικής βάσης θα είναι επιχειρησιακός.

Παρόμοιου τύπου διευκολύνσεις έχει ζητήσει και εξασφαλίσει η Μόσχα και για τον ελλιμενισμό πλοίων του πολεμικού της ναυτικού σε λιμάνια της Δημοκρατίας, κάτι που ήδη χρησιμοποιεί η Ρωσία για την διατήρηση μόνιμης ναυτικής ρωσικής δύναμης στα ανοιχτά της Συρίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι προ ολίγων ημερών ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής Αεροπορίας πτέραρχος Vladimir Gradusov, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία στέλνει αεροπορικές δυνάμεις στην Συρία για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης! 

Οι πληροφορίες θέλουν να αναπτυχθούν και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-30 στην αναβαθμισμένη έκδοση και κλειστής υποστήριξης Su-25 Frogfoot, ενώ αναμένεται η έλευση του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" με τα Su-33 και τα Su-25.Η επίσημη  αιτιολογία είναι ότι η ανάπτυξη αυτή από το Κρεμλίνο γίνεται για  "Προστασία των Ρώσων πολιτών" που μεταφράζεται ότι δεν υπάρχει κανένας σκοπός για εκκένωση της Συρίας. 

Η Δαμασκός έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις δύο υπερδυνάμεις.