Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους παραδέχεται ότι η διακυβέρνησή του δεν μπόρεσε να προβλέψει την επερχόμενη χρηματο-οικονομική κρίση που βύθισε τον κόσμο στην ύφεση.

Στα απομνημονεύματά του, αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Τζορτζ Μπους γράφει ότι ο συνδυασμός των νέων περίπλοκων χρηματο-οικονομικών προϊόντων, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που δημιουργούσαν "μία εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας", αλλά και τα ρίσκα που ανέλαβαν οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ, δημιούργησαν τις συνθήκες για τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, που αναδείχτηκαν στο τέλος του 2008.

"Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε αδύναμοι να ξεχωρίσουμε μία χρηματο-οικονομική κρίση που επωαζόταν πάνω από μία δεκαετία", γράφει ο Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο υπεραμύνεται των χειρισμών του στον τομέα της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβε συνέβαλαν στην αποτροπή μίας κρίσης που θα ήταν το ίδιο σοβαρή με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι η κυβερνητική παρέμβαση για τη διάσωση της Γουόλ Στριτ, με το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο εξέφρασαν αντιρρήσεις πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, "ήταν ενάντια σε όλα τα ένστικτά μου" ως υποστηρικτή των ελεύθερων αγορών.

"Με έπιασε μανία που η κατάσταση έφθασε σε αυτό το σημείο", γράφει ο Μπους στα απομνημονεύματά του, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κρίση σε λανθασμένες κυβερνητικές εκτιμήσεις και σε "μία σχετικά μικρή ομάδα ανθρώπων" στη Γουόλ Στριτ. "Ωστόσο ήταν απαραίτητο να βγει η χώρα από αυτόν τον πανικό", προσθέτει ο Μπους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει επίσης απογοήτευση για τα στελέχη του κόμματός του, που θεωρεί ότι απέτυχαν να κατανοήσουν το μέγεθος της κρίσης και την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασωθεί η Γουόλ Στριτ και η ευρύτερη οικονομία.

"Ενιωθα σαν καπετάνιος σε ένα πλοίο που βυθιζόταν", αναφέρει ο Μπους, περιγράφοντας τις πιο δύσκολες μέρες της κρίσης, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.