Περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων υπεξαιρέθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2004 στο Καμερούν, σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Στρατηγικής Kαταπολέμησης της Dιαφθοράς (Snlcc).

Η υπεξαίρεση σημειώθηκε κυρίως στον δασικό τομέα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που διενεργήθηκε από τις οργανώσεις Greenpeace, Forest Monitor και το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

Έτσι εκτιμάται ότι η ετήσια απώλεια εξαιτίας της παράνομης εκμετάλλευσης δασών φτάνει κατά μέσο όρο τα 152,4 εκατομμύρια ευρώ", σύμφωνα πάντα με το κείμενο της Snlcc.

Σημειώνεται ότι το Καμερούν θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση του Καμερούν ξεκίνησε στην επιχείρηση Epervier με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφθορά και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην αυστηρή καταδίκη πολλών προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί και πρώην στελέχη δημόσιων υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά το κείμενο της Snlcc υπογραμμίζει ότι "η γνώμη των ειδικών και των παρατηρητών είναι ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσες καθώς και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη διαφθορά δεν μεταφράζονται σε σημαντική υποχώρηση αυτού του φαινομένου".