Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε δεκτή την παραίτηση του νέου πρωθυπουργού του, του Ράμι Χαμντάλα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

"Ο πρόεδρος Αμπάς έκανε δεκτή την παράιτηση του κ. Χαμντάλα αφού αυτός ο τελευταίος αρνήθηκε να εργαστεί με δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης", δήλωσε ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο Χαμντάλα, ένας πανεπιστημιακός που διορίσθηκε στην πρωθυπουργία στις 2 Ιουνίου, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του επειδή έπρεπε να μοιράζεται τις εξουσίες του με δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης τους οποίους είχε επιβάλει ο Αμπάς, τον βουλευτή Ζιάντ Αμπού Αμρ και τον Μοχάμαντ Μούσταφα, πρόεδρο του Επενδυτικού Ταμείου της Παλαιστίνης και οικονομικό σύμβουλο του προέδρου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη προς γενική κατάπληξη, πριν την αναστείλει χθες, Παρασκευή, ζητούσε "σαφείς αρμοδιότητες για τον ίδιο ως αρχηγό της κυβέρνησης και για τους αντιπροέδρους του σύφωνα με το νόμο για να αποφευχθούν συγκρούσεις".

"Ο πρόεδρος Αμπάς απέρριψε τους όρους που είχαν τεθεί από τον πρωθυπουργό για να παραμείνει", διευκρίνισε ο ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωσε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση του Χαμντάλα και του ζήτησε να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης.