Οι πειρατές που ελέγχουν τα ύδατα στα ανοιχτά της Σομαλίας εξακολουθούν πάντα να είναι ενεργοί και να ζητούν όλο και μεγαλύτερα ποσά για λίτρα, υπογράμμισε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

"Τα στοιχεία είναι τρομακτικά", δήλωσε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Λιν Πάσκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις.

Οι πειρατές έχουν απαγάγει περίπου εκατό άτομα μέσα σε έναν μήνα, ανέφερε ο κ. Πάσκε και πρόσθεσε ότι γενικώς κρατούν 438 ναύτες και 20 πλοία, επισημαίνοντας ότι "οι πειρατές παίρνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα και ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα για λίτρα".

Και έφερε παράδειγμα ένα τελευταίο κατόρθωμα των πειρατών: Οι πειρατές επιτέθηκαν και κατέλαβαν ένα ισπανικό πολεμικό πλοίο πριν μερικές ημέρες στα ανοικτά της Σομαλίας το "Ινφάντα Κριστίνα", χρησιμοποιώντας για την επίθεσή τους ένα ιαπωνικό μεταφορικό πλοίο το "Ιζούμι" το οποίο επίσης είχαν καταλάβει λίγο καιρό πριν. Μετέφεραν τους ναύτες του ισπανικού πλοίου στο ιαπωνικό και τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα.

"Η πειρατεία είναι ένας κίνδυνος μεγέθους που ξεπερνά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να την περιορίσει", πρόσθεσε ο κ. Πάσκε επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις κάνουν συνεχείς προσπάθειες για την πάταξή της.

Από την πλευρά του ο ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λίαλ Γκράντ, δήλωσε στον Τύπο ότι "η πάταξη της πειρατείας είναι ένα πρόβλημα προτεραιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας".

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτιμά ότι μόνες οι διεθνείς ναυτικές επιχειρήσεις για την πάταξη της πειρατείας δεν είναι αρκετές και ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του και αυτή η ρίζα βρίσκεται στην ίδια τη Σομαλία", τόνισε ο βρετανός πρεσβευτής.

Έγινε τέλος γνωστό ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για δικαστικά θέματα που σχετίζονται με την πειρατεία στη Σομαλία, Τζακ Λανγκ θα δημοσιοποιήσει προσεχώς μια έκθεση για το ζήτημα αυτό.