current views are: 1

23 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση14:13

Στο κυνήγι του Έντουαρντ Σνόουντεν – Στα βήματα του Ασάνζ ο πρώην σύμβουλος της NSA

Σε θρίλερ έχει καταλήξει το πού θα καταλήξει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Άσυλο από τον Ισημερινό ζήτησε σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Δημοσίευση 14:13’
αρθρο-newpost

Σε θρίλερ έχει καταλήξει το πού θα καταλήξει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Άσυλο από τον Ισημερινό ζήτησε σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Σε θρίλερ έχει καταλήξει το πού θα καταλήξει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του Τζούλιαν Ασάνζ, αφού ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό.

Το αεροσκάφος που αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ και το οποίο εκτιμάται ότι μετέφερε τον ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, προσγειώθηκε στη Μόσχα μετά τις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου.

O πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δεν βγήκε όπως οι άλλοι επιβάτες από το αεροδρόμιο της Μόσχας και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο. Ο Αμερικανός δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο, είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Νωρίτερα, ο ιστότοπος Wikileaks ανακοίνωσε σήμερα ότι βοήθησε τον Σνόουντεν, να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα».

Στα βήματα του Ασάνζ

Το Καράκας της Βενεζουέλας, μέσω Αβάνας, φερόταν να είναι ο τελικός προορισμός του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, όμως ο Σνόουντεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα βήματα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter ότι η χώρα του έλαβε αίτημα για χορήγηση ασύλου από τον Σνόουντεν.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία είπε ότι περιμένει να έχει συνομιλίες σήμερα, στη Μόσχα, με τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα δεν είπε τί θα συζητήσει με τον Σνόουντεν και τη Σάρα Χάρισον, εκπρόσωπο του WikiLeaks που τον συνοδεύει. Ωστόσο είπε στους δημοσιογράφους όταν εισήλθε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου της Μόσχας: Περιμένουμε τη Σάρα, θα μιλήσουμε μαζί τους.

Παρακολουθούν οι ΗΠΑ

 Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και θα ζητήσουν συνεργασία με τις χώρες στις οποίες ίσως επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε το θέμα με το Χονγκ Κονγκ και θα επιδιώξουμε συνεργασία για την εφαρμογή του νόμου με άλλες χώρες στις οποίες θα επιχειρήσει να μεταβεί ο Σνόουντεν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Νάντα Τσιτρ.

Εξάλλου, ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ανακοίνωσε σήμερα ότι νέες διαδικασίες τέθηκαν σε ισχύ για την ασφάλεια πληροφοριών ώστε να αποτραπούν διαρροές όπως αυτές για τις οποίες ευθύνεται ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και ότι αυτό θα βλάψει πιθανότατα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ είτε με το θέμα της Συρίας, του Ιράν και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν», τόνισε ο Σούμερ στο CNN και πρόσθεσε ότι στην υπόθεση ίσως έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

 


σχετικα αρθρα