Η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας, καθώς όπως καταγγέλλουν, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έχει φέρει από το Κόσοβο εκατοντάδες Κοσοβάρους με αλβανική υπηκοότητα για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.

Ο διάσημος αναλυτής και εκδότης Μέρο Μπάζε εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των Αλβανών και τον Κοσοβάρων, η οποία θα ενέτεινε το μίσος μεταξύ τους.

Ο Μπάζε προέτρεψε τους Κοσοβάρους μέσα από ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα «Τέμα» να «παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετέχουν σε μια μάχη που δεν είναι δική τους».

Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη συμμετοχή των Κοσοβάρων στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία.

Μέχρι στιγμής η διαδικασία σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία ενός επιτρόπου της αντιπολίτευσης και τον τραυματισμό άλλων δύο, καθώς και με επιθέσεις σε ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να διατηρήσουν τη σταθερότητα και να συμβάλουν στη διεξαγωγή μιας ομαλής εκλογικής διαδικασίας.