Η Αίγυπτος έχει ανάκη από έναν ηγέτη όπως ο Χομεϊνί, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καλώντας τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη ριζοσπαστική εφημερίδα "Τζομχουρί Εσλαμί".

"Ένας ηγέτης όπως ο ιμάμης Χομεϊνί είναι απαραίτητος για την Αίγυπτο", δήλωσε ο Ραφσαντζανί, ο οποίος εξακολουθεί να προεδρεύει δύο σημαντικών θεσμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου των Κριτών και της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων.

"Για να τα καταφέρουν, οι Αιγύπτιοι πρέπει να συνεχίσουν την αντίστασή τους. Χρειάζεται αντοχή. Κι εμείς αντέξαμε πολλά για να τα καταφέρουμε εναντίον του σάχη", πρόσθεσε ο Ραφσαντζανί.

"Στην Τυνησία, ένας από τους επικεφαλης της διαμαρτυρίας δήλωσε πως ο δικτάτορας έφυγε, όμως η δικτατορία έμεινε. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και για την Αίγυπτο", συνέχισε και τόνισε ότι "η επανάσταση στην Τυνησία δεν έχει ολοκληρωθεί".

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι "την εγκαθίδρυση ενός λαϊκού καθεστώτος βασισμένου στη θρησκεία".

Το Ιράν, το οποίο γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 32η επέτειο της ισλαμικής επανάστασής του, υποστηρίζει από την αρχή πως οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία αποτελούν ένδειξη μιας "ισλαμικής αφύνπισης".