Η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Μόσχα να απελάσει τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και σύμμαχος του Κρεμλίνου Αλεξέι Πουσκόφ, ενώ ένας δικηγόρος του Σνόουντεν και βουλευτής του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του πως το Πεκίνο ενορχήστρωσε με κάθε διακριτικότητα την αναχώρηση του Αμερικανού από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Μόσχα να στείλει τον Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ μετά τη διαφυγή του, χθες, Κυριακή, από το Χονγκ Κονγκ για τη Μόσχα. Αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα αεροπορικώς από τη Μόσχα, πιθανόν για την Κούβα.

Ωστόσο ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας, δήλωσε: "Οι σχέσεις βρίσκονται σε μια μάλλον μπερδεμένη φάση και όταν οι σχέσεις είναι σε τέτοια φάση, όταν μια χώρα αναλαμβάνει εχθρική δράση κατά μιας άλλης, γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να περιμένουν αυτοσυγκράτηση και κατανόηση από τη Ρωσία;"

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως: "Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο (στον Σνόουντεν) στη Ρωσία".

Στο μεταξύ, ο Άλμπερτ Χο, ένας σημαντικός βουλευτής του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζει τη δημοκρατία και έδινε νομικές συμβουλές στον Έντουαρντ Σνόουντεν στη διάρκεια της παραμονής του τελευταίου στο κινεζικό αυτό έδαφος, εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι το Πεκίνο οργάνωσε διακριτικά την αναχώρηση του Αμερικανού.

Σύμφωνα με τον Χο, ο Σνόουντεν έλαβε ένα μήνυμα πριν από μερικές ημέρες από ένα πρόσωπο που τον συμβούλευσε να φύγει ως ελεύθερος άνθρωπος.

"Ένα πρόσωπο που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε την κυβέρνηση (...) του διαβίβασε το μήνυμα μέσω ενός ενδιάμεσου προσώπου", δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει αν το εν λόγω πρόσωπο είχε σταλεί από το Χονγκ Κονγκ ή από τη Λαϊκή Κίνα.

"Έχω λόγους να πιστεύω ότι (...) αυτοί που επιθυμούσαν να φύγει εκπροσωπούσαν τις αρχές του Πεκίνου", πρόσθεσε ο Χο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την επομένη της αναχώρησης του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το βουλευτή, το Χονγκ Κονγκ δεν είχε λόγο σ' αυτή την υπόθεση, καθώς το Πεκίνο έχει τον πρώτο λόγο στα διπλωματικά ζητήματα. Και "το Πεκίνο δεν μπορεί να βγει μπροστά επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Έπρεπε να δράσει στη σκιά για να κάνει τον Σνόουντεν να φύγει. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να μην είχε άλλο ρόλο από το να μην τον συλλάβει στο αεροδρόμιο", δήλωσε ο Χο.

Ο Χο είχε στείλει ανθρώπους από το γραφείο του για να συνοδεύσουν τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο. Όπως λέει, ο Αμερικανός παρακολουθούνταν από αστυνομικούς με πολιτικά.

TAGS