Ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε στρατοδικείο 11 στρατιωτών που κατηγορούνται ότι βίασαν περισσότερες από 60 γυναίκες στο ανατολικό Κονγκό.

Οι άνδρες φέρονται ότι βίασαν τις γυναίκες την Πρωτοχρονιά στην πόλη Φίζι, στην ασταθή επαρχία Νότιο Κίβου, όπου σημειώνονται πολλά βίαια επεισόδια καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού, τοπικών και ξένων ανταρτών και μαχητών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν χαρακτηρίσει το Κονγκό --όπου η βία συνεχίζεται οκτώ χρόνια μετά την επίσημη λήξη του πολέμου και ενόψει των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν φέτος-- την "παγκόσμια πρωτεύουσα" των βιασμών, με τους κατά συρροή βιασμούς να είναι συχνό φαινόμενο και τους δράστες σπάνια να τιμωρούνται.

Στους κατηγορούμενους απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους βιασμοί και φυλακίσεις, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει έως 10 ημέρες, θεωρείται ένα σημαντικό τεστ για τις αρχές που πρέπει να αποδείξουν ότι επιθυμούν να δώσουν τέλος στην ατιμωρησία και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των βιασμών.

Ο Φιντέλε Σαρασόρι, αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κονγκό, ζήτησε η δίκη να είναι διαφανής ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την επίθεση στο Φίζι, ενώ προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν παρόμοιες επιθέσεις αν δεν επιβληθεί δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση του ΟΗΕ περισσότερες από 160 γυναίκες βιάζονται κάθε εβδομάδα στο ανατολικό Κονγκό. Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν από τη μεριά τους ότι οι περισσότεροι βιασμοί δεν αναφέρονται στις αρχές.