Πού είναι ο Έντουαρντ Σνόουντεν; Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο αμερικανός πρώην σύμβουλος της NSA δεν είχε μέχρι πριν από λίγα λεπτά επιβιβαστεί στην πτήση SU150 της Αεροφλότ, που εκτελεί το δρομολόγιο Μόσχα - Αβάνα και αναχωρεί από λεπτό σε λεπτό από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ταξιδιού του, που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ο Σνόουντεν είχε περάσει τον έλεγχο εισιτηρίων και επρόκειτο να ταξιδεύσει με την πτήση αυτή συνοδευόμενος από τη Σάρα Χάρισον, νομικό σύμβουλο του ιδρυτή των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ. Σε δύο ώρες περίπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί πάντως και άλλη μία πτήση της Αεροφλότ από τη Μόσχα με προορισμό την Αβάνα.

Πολλοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν επιβιβαστεί στην πτήση αυτή, αλλά όπως ειδοποίησαν, κανείς τους δεν είδε τον Σνόουντεν να επιβιβάζεται στην πτήση.

Ο Σνόουντεν κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες διανυκτέρευσε στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο, όπου και είχε συναντήσεις τουλάχιστον με τον πρέσβη του Εκουαδόρ στη ρωσική πρωτεύουσα Πατρίσιο Τσάβες. Ο πρέσβης του Ισημερινού φέρεται ότι παρέλαβε την αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν και τού παρέδωσε ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνησή του μετά την ακύρωση του αμερικανικού του διαβατηρίου.

Ο Σνόουντεν επισήμως δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα, καθώς παρέμεινε στη ζώνη τράνζιτ και σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για τη σύλληψή του».

Ρωσική πηγή από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι Αμερικανοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «έχουν τυπικά το δικαίωμα να διατάξουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, όταν αυτό θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και στη ζώνη της ευθύνης τους, όμως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση μιας τέτοιας πράξης».

Με τη σειρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το δρομολόγιό του ώστε να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν επαρκή καύσιμα για κάτι τέτοιο, η χάραξη του δρομολογίου γίνεται καταρχάς με βάση την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά υπάρχει πάντοτε ένα περίσσευμα στις δεξαμενές για το ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης κατάστασης».

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η πτήση Μόσχα - Αβάνα περνά από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τη συνοδεία του αεροσκάφους αναλαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης.