Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε στο διάγγελμα που απεύθυνε στο λαό της Αιγύπτου ότι δεν παραιτείται και θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την εκλογή διαδόχου το Σεπτέμβριο.Οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ, αναμένοντας την παραίτηση του Μουμπάρακ, αντέδρασαν με οργή στις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου. Τα συνθήματα στην κατάμεστη πλατεία Ταχρίρ: "Βαδίζουμε προς το προεδρικό μέγαρο - Εκατομμύρια μάρτυρες".

Ο Μουπάρακ τόνισε ότι δεν ανέχεται διαταγές από καμία ξένη δύναμη όποια και αν είναι αυτή και επέμεινε στην θέση του, ότι θα παραμείνει στην προεδρία της Αιγύπτου μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει μέρος των προεδρικών οτυ εξουσιών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Ομάρ Σουλειμάν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εισάκουσε την φωνή των νέων της Αιγύπτου και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να επανέλθει η σταθερότητα στην χώρα.

Αναφερόμενος στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές.

Για αυτό τον λόγο, δημιούργησε δύο επιτροπές που θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα ο πρόεδρος ανήγγειλε συνταγματικές αλλαγές που θα απλοποιήσουν τους όρους για την συμμετοχή στην πολιτική σκηνή και την διαφάνεια.

Όσο αναφορά τους θανάτους διαδηλωτών στις συγκρούσεις, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ζήτησε όπως είπε την επίσπευση των ερευνών που θα οδηγήσουν στην τιμωρία, αυτών που με τις πράξεις τους συγκλόνισαν την χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Σαφίκ με δηλώσεις του στο BBC έκανε λόγο για ενδεχόμενη παραίτηση του προέδρου από την εξουσία, ενώ ο γγ του κυβερνώντος κόμματος Χόσαμ Μπαντράουι επίσης στο BBC ανέφερε, ότι ο Μουμπάρακ ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του μέχρι αύριο, Παρασκευή, "ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του λαού".

 Ο  υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, Ανάς ελ Φέκι, επέμενε κατηγορηματικά ότι "Ο πρόεδρος παραμένει στην εξουσία και δεν παραιτείται", ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για το αν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του Όμαρ Σουλεϊμάν.

 Η ομιλία έχει ολοκληρωθεί, οι διαδηλωτές φωνάζουν "Σήκω και φύγε" και πολλοί κρατούν παπούτσια στα χέρια , εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους.

H ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ παραμένει ηλεκτρισμένη καθώς περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, περιμέναν την αποχώρηση του προέδρου της Αιγύπτου μετά από τριάντα χρόνια στην εξουσία και έδειξαν την αποδοκιμασία τους, στην αναγγελία της παραμονής του Αιγύπτιου προέδρου στην εξουσία.

Παράλληλα η παρουσία του στρατού είναι έντονη και όσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους όπως ακριβώς και τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σε γύρω από την πλατεία δρόμους.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλεϊμάν σε τηλεοπτική ομιλία του προς τον Αιγυπτιακό λαό αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης".

Τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να οδηγηθεί στο χάος, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει "την επανάσταση των νέων" και προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτα τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση και "να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος".

"Είμαι έτοιμος να κάνω πάν το αναγκαίο για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση εξουσίας σε αρμονία με το Σύνταγμα" τόνισε και επισήμανε ότι "το κράτος χρειάζεται τις προσπάθειές σας για να προχωρήσει, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει".

Το πλήθος που δεν πείστηκε από τις ομιλίες του προέδρου και του αντιπροέδρου απάντησε με το γνωστό τρόπο: πετούσε παπούτσια σε ένδειξη μεγάλης δυσαρέσκειας και φώναζε συνθήματα κατά της παρούσας εξουσίας.

Αντιδράσεις του Λευκού Οίκου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συγκαλεί  το επιτελείο εθνικής ασφάλειας, μετά την ομιλία του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έδωσε καμία πληροφορία για το περιεχόμενο της σύσκεψης του προέδρου Ομπάμα με το επιτελείο των αξιωματούχων του τομέα εθνικής ασφάλειας.

Ενώ πρόσθεσε "παρακολουθούμε μια πολύ ρευστή κατάσταση"και συμπλήρωσε ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον παραμένει μια ομαλή μετάβαση σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Αίγυπτο.

 Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην οικοδόμηση πραγματικής δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη "να βοηθήσει για την δημιουργία μιας πραγματικής δημοκρατίας" στην Αίγυπτο , δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

Η κ. Αστον ανέφερε ότι είχε σήμερα το πρωί συνομιλία με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπού Γέιτ για το ρόλο που μπορεί να διαδραματήσει η ΕΕ στα γεγονότα που συντάραξαν την Αίγυπτο.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμβάλει για την οικοδόμηση μια πραγματικής δημοκρατίας που θα βασίζεται στη σταθερότητα για το λαό της Αιγύπτου" αναφέρει η κ. Αστον στην ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποβάλει μια ομάδα μέτρων για να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη μετάβαση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε έκκληση για ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε σήμερα για ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο τονίζοντας ότι η παρούσα κατάσταση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

"Το έχουμε πει από την αρχή της παρούσας κρίσης στην Αίγυπτο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, πράγμα που σημαίνει, κατά την άποψή μας, μια νέα κυβέρνηση που θα δώσει στον αιγυπτιακό λαό πραγματικές, ορατές και κατανοητές αποδείξεις αλλαγής", δήλωσε ο κ. Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τάχθηκε υπέρ διαπραγματεύσεων για να μελετηθεί η λύση της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών, Ισραηλινού και Παλαιστινιακού, γεγονός που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της διαμάχης στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ διατηρεί στάση αναμονής σε σχέση με την κατάσταση στην Αίγυπτο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν διατήρησε σήμερα στάση αναμονής σε σχέση με την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ.

Ο Μπαν είχε ζητήσει νωρίτερα η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο να γίνει "όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα", καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες στην Αίγυπτο.

"Ο ΟΗΕ, όπως και όλοι, παρακολουθεί τα γεγονότα να εξελίσσονται όπως κάνει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες", πρόσθεσε ο Νεσίρκι.

Σήμερα ο Μπαν επανέλαβε την έκκλησή του προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και να υιοθετήσει "τολμηρές μεταρρυθμίσεις" σε απάντηση στα δίκαια αιτήματα του λαού που είναι "απογοητευμένος" από τους ηγέτες του.