Σε επταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας (PdL) Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το σκάνδαλο «Ρούμπι γκέιτ».

Ο Μπερλουσκόνι κρίθηκε ένοχος από  το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μιλάνου για κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία για τα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι και την συνέυρεση επί πληρωμή με την ανήλικη -τότε- μαροκινή χορεύτρια Ρούμπι Καρίμα.

Παράλληλα, του επιβλήθηκε από το δικαστήριο ισόβιος αποκλεισμός από πολιτικά αξιώματα.

Τόσο ο 76χρονος μεγιστάνας όσο και η Ρούμπι αρνήθηκαν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις, όμως το δικαστήριο δεν πείστηκε.

Η εισαγγελέας Ίλντα Μποκασίνι είχε ζητήσει εξαετή φυλάκιση. Αναμένεται η προσφυγή των συνηγόρων του Καβαλιέρε στο εφετείο του Μιλάνου.

Αντιδράσεις για την απόφαση

«Στην Ιταλία σήμερα πέθανε το κράτος δικαίου», δήλωσε ο κεντροδεξιός βουλευτής Φαμπρίτσιο Τσικίτο σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου. «Οι δικαστές ενοχοποίησαν τα εννέα εκατομμύρια Ιταλών που ψήφισαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θυμίζει αποφάσεις στρατοδικείων», πρόσθεσε ο Τσικίτο.

«Πρόκειται για εξωπραγματική ετυμηγορία αλλά κατά κάποιο τρόπο την αναμέναμε», σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης του Καβαλιέρε, Νικόλο Γκεντίνι.

Έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου συγκεντρώθηκαν μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) που αμφισβήτησαν ηχηρά την Ντανιέλα Σαντανκέ, από τις στενότερες συνεργάτιδες του Μπερλουσκόνι, η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση των δικαστών.