Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το «Ρούμπιγκεϊτ» και τα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι μπορεί να ευχαρίστησε πολλούς Ιταλούς -και όχι μόνο- όμως είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ιταλία της εξαιρετικά εύθραυστης κυβέρνησης και της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης της οικονομίας.

Η χθεσινή καταδίκη του ηγέτη του Λαού της Ελευθερίας (PdL), παρά το γεγονός ότι για να τελεσιδικήσει θα χρειαστεί χρόνια,  δεν θέτει τέλος στις νομικές περιπέτειες του ιταλού μεγιστάνα, αφού εκκρεμούν εις βάρος του υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, υποκλοπές, καθώς και διαφθορά.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου εξαγρίωσε τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος του Καβαλιέρε, που αποτελεί βασικό εταίρο της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα. Ο Αντζελίνο Αλφάνο, νο. 2 της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών αντέδρασε έντονα στην καταδικαστική απόφαση, λέγοντας ότι προκάλεσε «βαθιά πικρία και πόνο» στους ανθρώπους του PdL.

Eξάλλου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει εγγυηθεί την στήριξη της κυβέρνησης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το αντίθετο μάλιστα. Πριν από μερικές ημέρες απείλησε ευθέως ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του κόμματός του στο πρόσωπο του Ενρίκο Λέτα εάν δεν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ.

Η πολιτική γαλήνη της Ιταλίας στηρίζεται στη βραδυφλεγή βόμβα, την οποία αποτελεί ο ιταλός μεγιστάνας, σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο».

Την Κυριακή είδε το φως της δημοσιότητας απόρρητη έκθεση της τράπεζας επενδύσεων, Mediobanca, που έκανε λόγο για πιθανή χρεοκοπία της χώρας μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Την ίδια ώρα η ανεργία και τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «καλπάζουν» και η ύφεση ξεπερνά ακόμα και τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Μία αποσταθεροποίηση του ήδη ταραγμένου ιταλικού πολιτικού σκηνικού μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης Λέτα, εξέλιξη που με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση την ιταλική οικονομία και αλυσιδωτή αντίδραση στην ευρωζώνη.

«Η καταδίκη του Μπερλουσκόνι θα είναι ένα χτύπημα για την κυβέρνηση Λέτα, αλλά όχι τελειωτικό» δήλωσε ο Τζιοβάνι Όρσινα, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Luiss Guido Carli στη Ρώμη, μιλώντας στο Bloomberg.

«Ο Λέτα θα είναι πιο αδύναμος και το κόμμα του Μπερλουσκόνι θα ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις» προβλέπει ο ίδιος. 

Σημείο-κλειδί θα είναι η εκδίκαση της υπόθεσης φοροδιαφυγής της εταιρείας Mediaset του ιταλού μεγιστάνα το ερχόμενο φθινόπωρο. Εάν το ανώτατο δικαστήριο του Μιλάνου Corte di Cassazione τον καταδικάσει, τότε θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Παράλληλα, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να υπάρξει «κύμα» παραιτήσεων από βουλευτές του κεντροδεξιού μπερλουσκονικού κόμματος.

Φόβού τον εξαγριωμένο Μπερλουσκόνι, λοιπόν...