Υπό το βάρος των τεράστιων διαδηλώσεων που τροφοδοτούνται από τη δυσφορία για τη λειτουργία του κράτους, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο φιλόδοξες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. 

Θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί η απροσδόκητη πρόταση της Ρούσεφ, η οποία θα χρειαζόταν αρκετό καιρό -και ενώ η πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει επανεκλογή τον επόμενο χρόνο.

Η Ρούσεφ έριξε στο τραπέζι την πρόταση για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα σε συνάντησή της με τους κυβερνήτες των μεγάλων περιφερειών και τους δημάρχους των κεντρικών πόλεων. Η τελευταία σαρωτική πολιτική μεταρρύθμιση στη χώρα είχε γίνει πριν από 25 χρόνια, με την κύρωση του ισχύοντος Συντάγματος μερικά χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας.

«Οι δρόμοι μας λένε πως η χώρα θέλει ποιότητα δημόσιων υπηρεσιών, πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και πολιτική αντιπροσώπευση που ανταποκρίνεται στον πολίτη» είπε η Ρούσεφ μετά τη συνάντηση.

Η πρόεδρος παρουσίασε επίσης προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, αντιμετώπιση της διαφθοράς και επέκταση των δημόσιων συγκοινωνιών (που είχαν γίνει η αφορμή για τις διαδηλώσεις).

Η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών θα χρειαζόταν μερικά χρόνια, καθώς η Βραζιλία θα έπρεπε να κάνει εκλογές για την ανάδειξη Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία θα συζητούσε επί μακρόν τις τροποποιήσεις.