Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα τη διαφύλαξη του δημόσιου συστήματος υγείας, πραγματοποιούν σήμερα, ημέρα αργίας με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, στη Λιουμπλιάνα γιατροί, συνδικάτα εργαζομένων και κοινωνικά κινήματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Γιατρών, Ντανιέλ Μπέσιτς Λόρενταν, το αίτημα των διαδηλωτών προς τη σλοβενική κυβέρνηση είναι ο σχεδιασμός έως την 1η Σεπτεμβρίου μέτρων για τη σταθεροποίηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Η Πρωτοβουλία Γιατρών πρώτη φορά έθεσε το αίτημα στα μέσα Μαΐου, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μπέσιτς Λόρενταν, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας, Τόμαζ Γκάνταρ είπε ότι η προθεσμία για νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο πεδίο της υγείας δεν είναι ρεαλιστική, τόνισε όμως ότι στηρίζει τα αιτήματα των γιατρών.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Γιατρών είχαν ζητήσει τον περασμένο Μάιο βήματα για την πάταξη της διαφθοράς στο εθνικό σύστημα υγείας, διαφανή χρήση των πόρων στη δημόσια υγεία, κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα υγείας και ευρεία πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Σήμερα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν συμπληρωματική ασφάλιση με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόνισε ο κ. Μπέσιτς Λόρενταν.

Ο Ούρος Λουμπέι από το κίνημα διαμαρτυρίας δήλωσε ότι οι κυβερνώντες πολιτικοί προτιμούν να "συνθλίψουν" τους πολίτες με μέτρα λιτότητας και τη μείωση των δικαιωμάτων αντί να αντιμετωπίσουν την ευνοιοκρατία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Τη στήριξή τους εξέφρασαν περίπου 20 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων Σλοβενίας (ZSSS) η Συνομοσπονδία ενώσεων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (KSJS) και η Ένωση Συνταξιούχων, εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν ότι 400 γιατροί εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας το πρωί και το απόγευμα απασχολούνται ως ιδιώτες.