Στη σύλληψη οκτώ υπόπτων για τη δολοφονία πέντε σιιτών σε προάστιο του Καΐρου προχώρησε η αιγυπτιακή αστυνομία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά τη διαρροή υλικού σχετικού με την επίθεση η οποία κόστισε τη ζωή των σιιτών στο διαδίκτυο, γεγονός το οποίο αυξάνει τους φόβους για γενικευμένη εθνοθρησκευτική ανάφλεξη στην Αίγυπτο, αλλά και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Το λιντσάρισμα των σιιτών έγινε στο φόντο της πρώτης επετείου από την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου, στις 30 Ιουνίου, με την αντιπολίτευση να προετοιμάζει ήδη μαζικές διαδηλώσεις και το στρατό να προειδοποιεί και τις δύο πλευρές ότι, εάν χρειαστεί, θα επέμβει.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τους πέντε σιίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κάιρο για θρησκευτικό φεστιβάλ και στη συνέχεια τους διαμέλισαν σέρνοντας τα πτώματά τους στους δρόμους.

Ο κ. Μόρσι καταδίκασε το έγκλημα, ωστόσο οι φιλελεύθεροι και κοσμικοί αντίπαλοί του κατηγορούν τον ίδιο, αλλά και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται πολιτικά ότι επιτρέπουν στους υπερσυντηρητικούς σαλαφιστές συμμάχους τους να διασπείρουν αντισιιτικό μίσος σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος ήταν πρόσφατα επίτιμος προσκεκλημένος σε συγκέντρωση όπου σουνίτης κληρικός περιέγραψε τους σιίτες ως «αιρετικούς».

Οι σιίτες αποτελούν μικρή μειοψηφία σε έναν αιγυπτιακό πληθυσμό 84 εκατομμυρίων.