ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε μέρος του νόμου για τα δικαιώματα των μαύρων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε μέρος του νόμου για τα δικαιώματα των μαύρων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε την Τρίτη έναν από τους θεμέλιους λίθους του ιστορικού Νόμου Δικαιωμάτων Ψήφου του 1965, που καθιστούσε παράνομα τα ρατσιστικά εκλογικά συστήματα στις Νότιες πολιτείες.

Το απορριφθέν τμήμα του ιστορικού νόμου αποσκοπούσε στην προστασία των μαύρων ψηφοφόρων και των μειονοτήτων, θέτοντας μία φόρμουλα βάσει της οποίας ορισμένες Νότιες πολιτείες ήταν υποχρεωμένες να ζητήσουν την έγκριση των ομοσπονδιακών Αρχών προκειμένου τροποποιήσουν τους εκλογικούς τους νόμους.

Οι δικαστές αποφάσισαν με πλειοψηφία 5 έναντι 4 υπέρ της Κομητείας Σέλμπι της Αλαμπάμα, η οποία  ισχυριζόταν ότι το επίμαχο τμήμα του νόμου, είναι πλέον άκυρο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το απορριφθέν τμήμα του ιστορικού νόμου δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις φυλετικές και πολιτικές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως διεμήνυσαν οι δικαστές, το Κογκρέσο οφείλει πλέον να επικαιροποιήσει το εν λόγω τμήμα του ιστορικού νόμου, παρά το γεγονός ότι τον ανανέωσε ως είχε το 2006.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο