Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα την Ρωσία να δείξει "σύνεση" και να παραδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιζητεί την αντιπαράθεση με την Ρωσία πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε ότι η παράδοση αυτού του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) –για τον οποίο η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει διασχίσει τα ρωσικά σύνορα– είναι θέμα σεβασμού του νόμου.

"Καλώ απλώς να δείξουμε ηρεμία και σύνεση σε μια στιγμή που δεν χρειάζεται να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση σε ένα θέμα τόσο βασικό και φυσιολογικό όπως αυτό, ειλικρινά", δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου.

"Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, δεν δίνουμε εντολές σε κανέναν, μεταφέρουμε απλώς αιτήματα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν γίνεται να είναι πιο φυσιολογική", επέμεινε.

Ο Κέρι υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει επτά άτομα που ζητούσε η Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια "χωρίς δράματα ή εχθρότητες, χωρίς να το ψειρίσουν".

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε "τεχνικά" δίκιο όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Όμως, συνέχισε, "ελπίζουμε ότι ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία δεν θα θεωρούσε ότι είναι προς το συμφέρον της να πάρει το μέρος ενός ατόμου που κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο σε μια άλλη χώρα".

Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ στις 20 Μαΐου, φέρεται ότι αναχώρησε από εκεί την Κυριακή για να μεταβεί στην Μόσχα. Ωστόσο έκτοτε δεν είναι γνωστό που βρίσκεται. Ο 30χρονος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όπου και επιζητεί να μεταβεί, ίσως μέσω Κούβας και Βενεζουέλας.

«Υπάρχει νομική βάση για απέλαση του Σνόουντεν»

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι «υπάρχει μια σαφής νομική βάση» για να απελαθεί απο τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας NSA, που φέρεται να έχει καταφύγει στη Ρωσική ομοσπονδία.

«Αν και δεν υπάρχει διμερής συμφωνία έκδοσης (καταζητουμένων) Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών, εντούτοις υπάρχει μια σαφής νομική βάση, για να απελαθεί από την Ρωσία ο Σνόουντεν», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας Κέιτλιν Χάιντεν.