Την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Κάντριμαν πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες αυτές των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανθρώπινες ελευθερίες στην ΠΓΔΜ και στις εκθέσεις της Ε.Ε για την πρόοδο της χώρας και συμπλήρωσε ότι δεν ήρθε στα Σκόπια "για να προειδοποιήσει κάποιον".

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, ο κ. Κάντριμαν είπε ότι αυτό είναι εσωτερικό πολιτικό θέμα της χώρας. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα το ζήτημα αυτό.

Ακόμη ο κ. Κάντριμαν ανέφερε ότι στη συνάντηση εξετάσθηκε η ατζέντα κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Γκρούεφσκι στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 16 Φεβρουαρίου όπου θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Στη συνάντηση μεταξύ του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγινε λόγος και για το ζήτημα της ονομασίας.

"Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει κάποιος στα Σκόπια και να μην συζητήσει για το θέμα του ονόματος", ανέφερε ο κ. Κάντριμαν και επανέλαβε την θέση ότι "οι ΗΠΑ δεν αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις".

Ο κ. Κάντριμαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις συναντήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, οι οποίοι, όπως είπε, συνομιλούν άμεσα και με αμοιβαίο σεβασμό για το πρόβλημα του ονόματος και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Κάντριμαν είχε ακόμη συναντήσεις με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι εξήγησε στον κ. Κάντριμαν τους λόγους που οδήγησαν την αντιπολίτευση στην απόφαση να αποχωρήσει από την Βουλή και τους όρους και προϋποθέσεις που αυτή θέτει για να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο κ. Κάντριμαν επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο μίνι-περιοδείας του στην περιοχή. Χθες ο κ. Κάντριμαν επισκέφθηκε τα Τίρανα, ενώ μετά τα Σκόπια θα μεταβεί στην Πρίστινα.