Νομοσχέδιο για την προστασία των τρανσέξουαλ κατατέθηκε στον Καναδά από βουλευτή του Νεοδημοκρατικού Κόμματος. Το νομοσχέδιο πέρασε από το Κοινοβούλιο αλλά μπορεί να απορριφθεί από τη Γερουσία, καθώς η σύνθεσή της κατά πλειοψηφία αποτελείται από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο νόμος C 389 επιδιώκει να προσφέρει προστασία κάτω από το Νόμο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά και τον Ποινικό Κώδικα για όσους έχουν αλλάξει φύλο ή βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το Νεοδημοκράτη βουλευτή της Βρετανικής Κολομβίας Bill Siksay αλλά αντιμετωπίσθηκε με αυστηρή κριτική από ομάδες λομπιστών όπως τη REAL Women και Campaign Life Coalition.

Και οι δύο ομάδες διατείνονται πως ο νόμος θα προσφέρει προστασία σε βιαστές και ανώμαλους κάτι που ο βουλευτής Siksay απορρίπτει ως γελοία δικαιολογία, καθώς υποστηρίζει ότι η αξιόποινη συμπεριφορά θα εξακολουθεί να διώκεται.

Η ψηφοφορία μοιράστηκε ανάμεσα στα διάφορα κόμματα με το Συντηρητικό Κόμμα να τον καταψηφίζει και τους Φιλελεύθερους, το Μπλοκ Κεμπεκουά και το Νεοδημοκρατικό Κόμμα να τον υποστηρίζουν.