Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους στη διάρκεια ταραχών κοντά στην όαση του Τουρπάν, στην περιοχή του Σιντζιάνγκ της βορειο-δυτικής Κίνας, που κατοικείται από μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι 17 άνθρωποι- εννέα αστυνομικοί και οκτώ πολίτες- σκοτώθηκαν στην πόλη Λουκτσούν, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίξουν πυρ και σκοτώσουν 10 πολίτες.

Νωρίς το πρωί «ταραξίες οπλισμένοι με μαχαίρια επιτέθηκαν κατά αστυνομικών φυλακίων και της έδρας της τοπικής κυβέρνησης» στην πόλη Λουκτσούν, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ Ουρούμτσι και κοντά στην όαση του Τουρπάν.

Οι ταραξίες «μαχαίρωσαν ανθρώπους και πυρπόλησαν αυτοκίνητα της αστυνομίας», σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τρεις από τους δράστες συνελήφθησαν επί τόπου, ενώ η αστυνομία καταδιώκει όσους διέφυγαν.

Οι ταραχές σημειώνονται δύο μήνες μετά τις ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτονομιστές της μουσουλμανικής και τουρκόφωνης μειονότητας του Ουιγούρων και τις αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι στα μέσα του Απριλίου.

Η επαρχία Σιντζιάνγκ αποτελεί σημείο συγκρούσεων ανάμεσα στην εθνότητα των Χαν και του Ουιγούρους, οι οποίοι κατηγορούνται συστηματικά από τις κινεζικές αρχές για «τρομοκρατική και αυτονομιστική» δράση.

TAGS