Οι μονάδες καταστολής της τουρκικής αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τη νύχτα για να διαλύσουν τουλάχιστον 2.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Άγκυρα, ενώ προχώρησαν σε 16 συλλήψεις, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε στη συνοικία Ντικμέν, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης από την έναρξη, στις 31 Μαΐου, του κινήματος κατά της ισλαμικής-συντηρητικής κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε οδική αρτηρία εμποδίζοντας την κυκλοφορία, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία και να συλληφθούν 16 από τους διαδηλωτές.

Η συγκέντρωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση από την τουρκική δικαιοσύνη του αστυνομικού που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε διαδηλωτή στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

Ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο μέχρι την έναρξη της δίκης του. Ο διαδηλωτής, 26 ετών, υπέκυψε στα τραύματα που έφερε στο κεφάλι από σφαίρα, στις 14 Ιουνίου.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους --τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός-- και 8.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με απολογισμό του συνδικάτου των ιατρών στη Τουρκία