Δεν θα αναλάβει «την υπεράσπιση των συμφερόντων» του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της CIA, ο ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

«Ανακοινώνω πως το δικηγορικό γραφείο Ilocad αποφάσισε να μην αναλάβει την υπεράσπιση των συμφερόντων του κυρίου Σνόουντεν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην δικαστής.

Τη Δευτέρα, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε ανακοινώσει πως έλαβε αίτημα εκ μέρους του Έντουαρντ Σνόουντεν για να αναλάβει την υπεράσπισή του και είχε προσθέσει ότι θα μελετήσει το φάκελο πριν αποφασίσει.

«Εξάλλου θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τον κύριο Ασάνζ και τον WikiLeaks υπερασπιζόμενοι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφρασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έπειτα από τρεις ημέρες αοριστίας –ο Έντουαρντ Σνόουντεν παρέμεινε αθέατος αφότου έφτασε, όπως πιστεύεται, την Κυριακή στη Μόσχα και δεν πήρε την επομένη μια πτήση για την Κούβα στην οποία είχε κάνει κράτηση– ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε χθες το βράδυ την παρουσία του στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα πως καμιά αμερικανική «απειλή» δεν θα την υποχρεώσει να παραδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.

Σε βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία και κινδυνεύει στις ΗΠΑ με ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Διάσημος σ' όλο τον κόσμο επειδή διεξήγαγε πολλές έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρώην δικαστής Γκαρθόν, ηλικίας 57 ετών, καταδικάσθηκε το Φεβρουάριο του 2012 σε απαγόρευση άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος για 11 χρόνια επειδή είχε διατάξει υποκλοπές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης, στο πλαίσιο έρευνας για ένα δίκτυο διαφθοράς που δηλητηριάζει από το 2009 την ισπανική δεξιά.

Ο WikiLeaks είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ότι ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διευθύνει την υπερασπιστική ομάδα του ιστότοπου και του ιδρυτή του, του Τζούλιαν Ασάνζ.