Στην έκδοση τίτλων για ιδιώτες αποταμιευτές σκοπεύει να προχωρήσει η Πορτογαλία εντός του έτους και στην τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές έως τα μέσα του 2014, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βιτόρ Γκασπαρ.

«Θα εφαρμόσουμε και το 2013 την πρακτική έκδοσης ομολόγων μέσω δημοπρασιών. Αναμένεται να ετοιμαστούν τα ημερολόγια εκδόσεων», δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής. Ο πορτογάλος υπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση παρά την πρόσφατη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων με 10ετή κοινοπρακτική έκδοση, την πρώτη της από τη διάσωση του 2011. Έκτοτε, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις των τίτλων αναφοράς στη δευτερογενή αγορά. Η τοποθέτηση στο 10ετές ομόλογο του Μαΐου έγινε με απόδοση 5,65%, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς είναι πλέον γύρω στο 6,9%.

Ο κ. Γκασπαρ είπε επίσης ότι η Λισαβόνα πιθανόν να προχωρήσει σε ανταλλαγές ομολόγων για να διαχειριστεί το προφίλ του χρέους της και ότι θα διαθέσει μακροπρόθεσμο χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για να διευρύνει τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι πορτογάλοι αποταμιευτές.

Η χώρα αναμένεται να βγει από το μνημόνιο έως τα μέσα του 2014. Ο υπουργός, ωστόσο, προειδοποίησε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. «Θα πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να εγγυηθούμε σταθερή και τακτική χρηματοδότηση μετά τον Ιούνιο του 2014», τόνισε.

«Οι προοπτικές διαχείρισης του πορτογαλικού χρέους είναι ευνοϊκές αλλά εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών ασφάλισης και αλληλεγγύης», σημείωσε ο πορτογάλος υπουργός.