Στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, χωρίς τεχνικά να έχει περάσει έλεγχο ώστε να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος, συνεχίζει να βρίσκεται για τέταρτη ημέρα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, με τις ρωσικές εθνικές αερογραμμές να δηλώνουν ότι ο Αμερικανός δεν έχει κλείσει θέση σε καμία πτήση για το επόμενο τριήμερο.

Αρχικώς, ο κ. Σνόουντεν είχε καταφύγει στον Χονγκ Κονγκ, μετά την αποκάλυψη από πλευράς του λεπτομερειών για τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Την Κυριακή πέταξε για τη Μόσχα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να δηλώνει την Τρίτη ότι ο 29χρονος βρίσκεται στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει καμία πρόθεση να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.

«Δεν πετούν σήμερα, ούτε έχουν κλείσει πτήση για τις επόμενες τρεις ημέρες», δήλωσε αναφερόμενος στον κ. Σνόουντεν και στη νομική του σύμβουλο, Σάρα Χάρισον, εκπρόσωπος της Aeroflot την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αμερικανός φυγάς περιμένει απάντηση στην αίτηση για πολιτικό άσυλο την οποία έχει υποβάλει στον Ισημερινό.

Η πιθανότερη δίοδος για τον Ισημερινό είναι μέσω τράνζιτ πτήσης της Αεροφλότ διαμέσου της Αβάνας, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό σε περίπτωση στάσης σε άλλη χώρα πλην της Κούβας να υπάρξει σύλληψη και έκδοση του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για αποκάλυψη εθνικών μυστικών.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι ο 29χρονος ανακρίνεται από τις αρχές της Μόσχας, ενώ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι βοηθούν τον κ. Σνόουντεν «ανοησίες και ασυναρτησίες».

Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για «ξεκάθαρη νομική βάση» για έκδοση του φυγά και έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στη Ρωσία.