Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Ερικ Ίλσλι, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, για την επιβάρυνση του Βρετανού φορολογούμενου με πλασματικά έξοδά του, που δήθεν καλύπτονταν από τη νομοθεσία περί βουλευτικής ασυλίας, συνολικού ύψους 16.600 ευρώ στη διάρκεια του 2009.

Τη καταδικαστική απόφαση για τον δεύτερο κατά σειράν πρώην βουλευτή, που φυλακίζεται, υπογράφει ο δικαστής Τζάστις Σάουντερς, που αναφέρει ότι "έχει πληγεί το κύρος των πολιτικών και του κοινοβουλίου".

Έχει προηγηθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο η φυλάκιση του πρώην βουλευτή, επίσης των Εργατικών, Τζιμ Ντιβάιν, που τα δήθεν βουλευτικά έξοδά του ανήρχοντο στα 9.900 ευρώ και συνολικά τέσσερις πρώην βουλευτές κατηγορούνται για τον ίδιο λόγο.

Ορκωτός λογιστής του Λονδίνου ανέφερε το '09 ότι πιό πολλοί από τους μισούς βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, που διαλύθηκε, είχαν κάνει αλχημείες με τα προσωπικά έξοδά τους, εκτιμώντας "περισσότερο κι από ένα εκατομμύριο ευρώ" τα χρήματα που οφείλουν στην πραγματικότητα στο βρετανό φορολογούμενο. Εν συνεχεία, η σχετική νομοθεσία είχε διατυπωθεί πολύ περιοριστικότερα.