Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό με αφορμή την ένταξη από την 1η Ιουλίου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στο Ζάγκρεμπ, δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, εκπρόσωπος της υπηρεσίας για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ακύρωσε την προγραμματισμένη άφιξή της στο Ζάγκρεμπ “λόγω έλλειψης χρόνου”, ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ. Μέλη της αντιπολίτευσης στη Βουλή της Κροατίας ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης και εξηγήσεις για την πληροφορία ακύρωσης της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Ζάγκρεμπ.

Ο Γκόραν Γιαντρόνκοβιτς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), τόνισε ότι τα κροατικά ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες ενημέρωσης συνδέουν την ακύρωση της συμμετοχής της Άνγκελα Μέρκελ στις εορταστικές εκδηλώσεις με την “υπόθεση Πέρκοβιτς”. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Γερμανία η απόπειρα της Κροατίας, την τελευταία στιγμή, με αλλαγή του νόμου για τη συνεργασία με τα κράτη - μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα να μην εκδώσει στις γερμανικές αρχές τον καταζητούμενο πρώην ανώτατο αξιωματούχο των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς.

Ειδικότερα, στην Κροατική Βουλή κατατέθηκε τροπολογία η οποία δεν επιτρέπει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τον Αύγουστο του 2002. Η γερμανική αστυνομία εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Κροάτη μετανάστη Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983, κοντά στο Μόναχο.

Η γερμανική διεύθυνση για τη μάχη κατά της διαφθοράς εξέδωσε σήμερα εκ νέου το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γιόσιπ Πέρκοβιτς και αύξησε στα 12.000 ευρώ το ποσό της αμοιβής σε όσους δώσουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο καταζητούμενος.

Η γερμανική ομοσπονδιακή διεύθυνση για τη μάχη κατά της διαφθοράς σήμερα εξέδωσε εκ νέου ένταλμα σύλληψης για τον ανώτατο αξιωματούχο της γιουγκοσλαβικής μυστικής υπηρεσίας, Γιόσιπ Πέρκοβιτς, λόγω συμμετοχής στη δολοφονία.

Οι γερμανικές αρχές αναφέρουν τρεις πιθανές διευθύνσεις, στις οποίες ενδέχεται να βρίσκεται ο καταζητούμενος - δύο στο Ζάγκρεμπ και μία στο Νόβο Βινοντόλσκι.

Το ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε το 2008 τον Κρούνοσλαβ Πράτες σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία του Κροάτη μετανάστη και στην απόφαση αναφέρεται ότι τη δολοφονία σχεδίασε ο Πέρκοβιτς και ότι η Κροατία αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.