Η γαλλική κυβέρνηση συμμερίζεται «πλήρως» τις δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πως είναι «το προωθητικό καύσιμο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου», ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

«Οι όροι που χρησιμοποίησε είναι ενδεικτικοί μίας παρρησίας που είναι σήμα κατατεθέν του υπουργού Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

«Όσον αφορά για το νόημα των δηλώσεών του, δηλαδή την υπενθύμιση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι λαοί που αυτές εκπροσωπούν έχουν κάποιον ρόλο να παίξουν στην ευρωπαϊκή σκηνή, αυτές είναι δηλώσεις που εμείς συμμεριζόμαστε απόλυτα», πρόσθεσε.

Ο Μοντεμπούρ προέβη στις δηλώσεις αυτές την Κυριακή, κατηγορώντας τον Μπαρόζο ότι αποτελεί «το προωθητικό καύσιμο για το Εθνικό Μέτωπο» καθώς πρόσφατα χαρακτήρισε «αντιδραστική» την γαλλική θέση αναφορικά με την εξαίρεση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων από το πλαίσιο των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο Μπαρόζο είχε απαντήσει πως «ορισμένοι εθνικιστές της αριστεράς έχουν ίδιο λόγο με τους ακροδεξιούς».

«Οι δηλώσεις του δεν θα πρέπει να ερμηνευτούν έξω από το πλαίσιό τους», υπογράμμισε η Βαλό-Μπελκασέμ.

«Διατυπώθηκαν σε αντίδραση μίας φράσης, που το λιγότερο που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε θα ήταν ατυχής, εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις ‘αντιδραστικές’ δηλώσεις που θα αντιτίθεντο στην αφαίρεση της πολιτιστικής εξαίρεσης από το κείμενο συμφωνίας (σ.σ. ελεύθερου εμπορίου) με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

«Εάν τις επαναφέρουμε στο εννοιακό τους πλαίσιο, πιστεύω πως αυτό που είναι προβληματικό είναι οι δηλώσεις του Μπαρόζο», δήλωσε η ίδια, την παραμονή της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Η Βαλό-Μπελκασέμ υπογράμμισε πως «ο πρόεδρος της δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ είχε την ευκαιρία να του το δηλώσει απ’ ευθείας». Χθες βράδυ, ο Ολάντ είχε δηλώσει πως «εάν η Ευρώπη αφιερώνεται σε ό,τι τιμωρεί» τότε «θα υπάρξει ρήξη μεταξύ των πολιτών και της Ευρώπης».