Σε σημαντικές ανακοινώσεις θα προβεί σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο του αιγυπτιακού στρατού μετά την έκτακτη συνεδρίαση του το πρωί υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χουσέιν Ταντάουι.

Το χάος και η οργή κορυφώνονται στην Αίγυπτο μετά την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί. Στο διάγγελμα του χθες το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος μεταβίβασε μεγάλο μέρος της εξουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλειμάν ο οποίος δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του λαού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, είπε χαρακτηριστικά: "Έχω συνείδηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτό το σταυροδρόμι και αυτό μας επιβάλλει να θέσουμε επάνω απ' όλα τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας. Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο".

Οργισμένο το πλήθος στο άκουσμα της ομιλίας άρχισε να φωνάζει συνθήματα και να πετάει παπούτσια. Η επόμενη μέρα στην Αίγυπτο βρίσκει τον Αιγυπτιακό λαό πιο αποφασισμένο να δίνει ραντεβού στην πλατεία Ταχρίρ για τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων 15 ημερών.

"Η Αίγυπτος θα εκραγεί", προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις προθέσεις του Μουμπάρακ, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει υποχρέωση να ακολουθήσει μία "αξιόπιστη, σταθερή και ξεκάθαρη" πορεία προς τη δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, σε τηλεοπτική ομιλία του προς το Έθνος αμέσως μετά την ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε ότι δεσμεύεται να εκπληρωθούν τα αιτήματα του λαού μέσω διαλόγου που ήδη άρχισε και συμφώνησε να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης".

Ο Σουλεϊμάν τόνισε ότι η χώρα δε θα πρέπει να οδηγηθεί στο χάος και υποσχέθηκε πως ο στρατός θα προστατεύσει "την επανάσταση των νέων" ενώ προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους για να επιστρέψει και η χώρα στην ηρεμία και στην ειρηνική μετάβαση και "να αγνοήσουν αυτούς που επιθυμούν να ταρακουνήσουν την Αίγυπτο και να προκαλέσουν χάος".

Ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές άμεσα στην Αίγυπτο ζήτησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε "η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί, αποτελεί ένα βήμα προόδου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό".

Tέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει υποχρέωση να ακολουθήσει μία "αξιόπιστη, σταθερή και ξεκάθαρη" πορεία προς τη δημοκρατία.