Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε, σε τηλεοπτική του ομιλία, ότι η πόλωση απειλεί την χώρα με παράλυση και με χάος, μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του και αντιπολιτευόμενων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η πόλωση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την δημοκρατική μας εμπειρία, να παραλύσει το έθνος και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μόρσι, ενόψει της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια μαζική διαμαρτυρία.

Στην ομιλία του ο αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για μεταρρυθμίσεις και κάλεσε σε διάλογο.

«Για να επιτύχει τους στόχους της η επανάσταση, χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Μόρσι, αναφερόμενος στην επανάσταση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έκανε λάθη κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του στην προεδρία. «Έχω κάνει πολλά λάθη, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί κανείς να κάνει λάθη, αλλά αυτά πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.

«Εμείς οι Αιγύπτιοι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.  Το μόνο που σας ζητώ είναι να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε, να δούμε το θετικό και να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να λύσουμε τα προβλήματα», συνέχισε.