Η οικολόγος αγωνίστρια Ανα Τσερνίτσεβα κρατήθηκε από τις ρωσικές αρχές γιά πολλή ώρα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας "για φάρσα τοποθέτησης βόμβας, κατ'ουσίαν γιά να εκφοβιστεί η ίδια", όπως κατήγγειλε το κίνημά της.

Πρόκειται για το κίνημα που επιδιώκει να έχει αυξημένη προστασία το δάσος Κίμκι σχετικά κοντά στη Μόσχα, ενώ υπάρχει το σχέδιο πάμπολλα δέντρα του να υλοτομηθούν γιά να κατασκευαστεί οδική αρτηρία που να συνδέει με την Αγία Πετρούπολη με την πρωτεύουσα.

Η Τσερνίτσεβα στην αρχή του μηνός κρατήθηκε για δήθεν κατοχή βόμβας μέσα σε ένα δικό της σακίδιο, εν μέσω πλήθους, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινήματος γιά την περιοχή της Μόσχας, Εβγένι Γκιλντέγιεφ. Εμείς δηλώνουμε, αντιθέτως, ότι το σακίδιο είχε τοποθετηθεί στο χώρο της συγκέντρωσης, πριν αυτή ξεκινήσει.

"Ψυχολογικά και φυσικά απειλήθηκα τις ώρες της ανάκρισής μου" κατήγγειλε η ίδια η Τσερνίτσεβα.

"Μού ειπώθηκε ότι αν δεν ομολογήσω την κατοχή της βόμβας, θα μού αποστερήσουν τα παιδιά μου (οι αστυνομικοί), όλα αυτά γιά να σταματήσει η δράση του κινήματός μου".

Οι εργασίες για την εν λόγω αρτηρία με παρέμβαση του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σταμάτησαν, αλλά προσωρινά μόνον, τον Αύγουστο του '10.

Σημειώνεται ότι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές οικολόγοι, που προστατεύουν το δάσος Κίμκι, έχουν υποστεί, τα τελευταία λίγα έτη, διάφορες επιθέσεις.