current views are: 1

27 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση10:01

Κροατία: Θα πιάσει την 3η θέση στην ανεργία όταν ενταχθεί στην Ε.Ε.

Στις τελευταίες θέσεις σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα καταταχθεί η Κροατία, όταν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013.

Δημοσίευση 10:01’
αρθρο-newpost

Στις τελευταίες θέσεις σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα καταταχθεί η Κροατία, όταν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013.

Στις τελευταίες θέσεις σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα καταταχθεί η Κροατία, όταν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013. Επίσης, η χώρα θα βρεθεί στην τρίτη υψηλότερη θέση σε όρους ανεργίας, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων “Hina”.

Με την ”είσοδό” της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κροατίας θα αντιστοιχεί στο 61% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, εξέλιξη που θα τοποθετήσει την χώρα στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, ωστόσο, πάνω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που βρίσκονται στο 49% και 47%, αντίστοιχα.

Το 2012, το ΑΕΠ στην Ευρώπη των “27” συρρικνώθηκε κατά 0,3%, έναντι 2% στην Κροατία. Από δώδεκα χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν πτώση του ΑΕΠ το 2012, μόνο τέσσερις σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με την Κροατία. Πρόκειται για την Ελλάδα (6,4%), την Πορτογαλία (3,2%), την Ιταλία (2,4%) και την Κύπρο (2,4%), τονίζεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Η Κροατία εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια χώρα με το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 18,1% τον Απρίλιο, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε., ήταν 11%. Μόνο δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν υψηλότερο ρυθμό ανεργίας σε σχέση με την Κροατία, η Ισπανία (26,2%) και η Ελλάδα (26,1%).

Εξάλλου, η Κροατία θα ”βρεθεί” στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όρους απασχόλησης, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 48,7%, έναντι 64,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας από τους λίγους οικονομικούς δείκτες που κατατάσσει την Κροατία κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, είναι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού που, τον Μάιο, ήταν 1,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8% στην Κροατία, όπως και στην Ισπανία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία. Πέντε κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν υψηλότερο πληθωρισμό τον Μάιο σε σχέση με την Κροατία.

Ο ρυθμός επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχεί στο 2,03% του ΑΕΠ, έναντι 0,75% στην Κροατία. Οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αντιστοιχούν στο 15,6% του συνόλου των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 7,4% των κροατικών εξαγωγών.

Στην Κροατία, το 21,1% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 16,9%.

 


σχετικα αρθρα