«Η ειρήνη έχει εγγενή σχέση με την ικανότητα αυτοάμυνας του Ισραήλ»,  προειδοποίησε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες μόνο ώρες πριν την άφιξη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στην ετήσια τελετή στη μνήμη του ιδρυτή του σιωνισμού Τέοντορ Χερτσλ, ο  Νετανιάχου είπε ότι η ειρήνη δεν βασίζεται στις καλές προθέσεις ούτε στη νομιμότητα της ύπαρξης του Ισραήλ, «όπως πιστεύουν μερικοί», αλλά, «στην ικανότητά μας στην αυτοάμυνα».

«Χωρίς την ασφάλεια, χωρίς το στρατό, στο οικοδόμημα που εμπνεύστηκε ο Χερτσλ, δεν θα μπορούμε να προστατεύσουμε την ειρήνη. Δεν θα μπορούμε να προστατευθούμε αν η ειρήνη καταλυθεί. Η ασφάλεια είναι μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ειρήνης και τη διατήρησή της», είπε ο Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ σήμερα, ένας ισραηλινός υπουργός  δήλωσε ότι ο Νετανιάχου είναι έτοιμος για «επώδυνες» παραχωρήσεις στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξέρει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μια επώδυνη εκκένωση των εβραϊκών οικισμών που δεν βρίσκονται κοντά στα μεγάλα συγκροτήματα όπου κατοικούν Εβραίοι έποικοι, ότι θα πρέπει να κάνει ανταλλαγές εδαφών», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογιών Γιαακόβ Πέρι, στέλεχος του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Νετανιάχου όπως και ένας όχι αμελητέος αριθμός υπουργών του Λικούντ κατανοούν ή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον του Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέρι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ. 

«Ο Νετανιάχου είναι πολύ πιο προετοιμασμένος σε σχέση με το παρελθόν, για λόγους ιδεολογικούς και πρακτικούς, για μια άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι δηλώσεις αυτές -που είχαν στόχο τον Κέρι και τη διεθνή κοινή γνώμη- είναι αντίθετες με αυτές μιας μεγάλης μερίδας υπουργών του Νετανιάχου που τάσσονται υπέρ της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας και κατά της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Στον ίδιο τόνο με τον Πέρι, άλλο υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στην εφημερίδα Haaretz ότι ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται πως, «για μια ειρηνευτική συμφωνία, το Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσει από το 90% της Δυτικής Όχθης και να εκκενώσει περισσότερο από μερικούς εβραϊκούς οικισμούς».

Ο Πέρι υπογράμμισε ότι σε περίπτωση κρίσης στους κόλπους της κυβέρνησης που μπορεί να προκληθεί από μια ενδεχόμενη επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, ο Νετανιάχου μπορεί ναι βρει «αντικαταστάτες» υποδηλώνοντας κυρίως την στήριξη του Εργατικού Κόμματος που είναι στην αντιπολίτευση.