Με το σύνθημα «Μαζί να εργαστούμε» ο Δήμος Λάρνακας αρχίζει από την Παρασκευή την εφαρμογή ενός νέου μέτρου που αφορά απασχόληση ανέργων.

Από καταλόγους, που θα δίνονται από το Γραφείο Εργασίας, θα επιλέγονται άνεργοι, μετά από δημόσια κλήρωση για να εργαστούν για εποχιακές εργασίες του Δήμου, οι οποίες υπό άλλες προϋποθέσεις θα εξυπηρετούνταν με καταβολή υπερωριών στο υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου.

Σε συνέντευξη Τύπου στη παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επέλεξαν μετά από κλήρωση τους πρώτους 20 άνεργους που θα ξεκινήσουν δουλειά από την Παρασκευή και για ένα δεκαπενθήμερο στο χώρο στάθμευσης στην Περιοχή Μακένζυ. Συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή για εννέα δεκαπενθήμερα, θα εργοδοτηθούν από το Δήμο Λάρνακας περίπου 200 άνεργοι.

Λουρουτζιάτης:  Αύξηση παραγωγικότητας με μειωμένο κόστος εποχιακών αναγκών
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, «η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει κατ’ ελάχιστο οικονομικά τους συμπολίτες μας. Η λύση του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι μεν ένα ανακουφιστικό μέτρο, αλλά η λύση της εργασίας είναι μια πιο αξιοπρεπής και αποτελεσματική δράση. Σίγουρα με αυτή την ενέργεια μας δεν δίνουμε λύσεις στην ανεργία αλλά μέσα στις οικονομικές δυνατότητες μας, με γνώμονα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο ως μια ακόμα ενέργεια κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για προσλήψεις ούτε και για αύξηση του μισθολογίου του Δήμου, αλλά για καλύτερη διαχείριση, αύξηση της παραγωγικότητας με μειωμένο κόστος εποχιακών αναγκών».

Εξήγησε ακόμα ότι έχουν ετοιμαστεί κατάλογοι ανέργων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε πρώτη φάση δόθηκε προτεραιότητα στην ομάδα των 50 χρονών και άνω, που δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα και είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η επιλογή των ανέργων, που θα απασχολούνται ανά δεκαπενθήμερο ή ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εργασίας, θα γίνεται με δημόσια κλήρωση, αφού σύμφωνα με τον κ. Λουρουτζιάτη «ως Δημοτικό Συμβούλιο μας ενδιαφέρει η διαφάνεια».

Ζ. Αιμιλιανίδου:  Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι «η ανεργία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας. Ολοι με αλληλεγγύη μπορούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να βρουν μια απασχόληση η οποία θα τους εγγυάται μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Αφού συνεχάρη το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και τον Δήμαρχο γι’ αυτή τη πρωτοβουλία, η Υπουργός εξήγησε ότι αυτή «είναι τόσο σημαντική, γιατί δείχνει την έγνοια για το συμπολίτη τους, την έγνοια για το δημότη της Λάρνακας». Συνεχάρη επίσης  όλους τους εργαζομένους στο Δήμο Λάρνακας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι που πραγματικά χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας, δηλαδή «όλοι μαζί, συντεχνίες, εργαζόμενοι και εργοδοτική πλευρά να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθούν οι Κύπριοι συμπολίτες μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μετά την πρωτοβουλία του Δήμου, έχουν προσφερθεί όπως «κάποιες εργασίες που παραδοσιακά εκτελούνταν από τους ίδιους, σήμερα να ολοκληρωθούν από κάποιους άλλους συμπολίτες μας». Αναφερόμενη στην ομάδα που έχει επιλεγεί για να προσληφθεί από το Δήμο Λάρνακας η Υπουργός Εργασίας είπε πως οι μακροχρόνιοι άνεργοι έως 50 χρόνων είναι «εκείνοι οι οποίοι είναι πάρα πολύ καιρό άνεργοι και είναι σε μια ηλικία που πολύ δύσκολα μπορεί να εργοδοτηθούν. Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας είναι όχι απλώς αξιέπαινη, αλλά πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση από όλους». Η κυρία Αιμιλιανίδου, η οποία εξέφρασε περηφάνια για την πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ χαιρέτισαν και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας και σημείωσαν ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στην πατρίδα μας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «εμείς θα είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε έχει πρωτοβουλίες που προέρχονται από τους Δήμους ή από οπουδήποτε αλλού. Με βάση αυτό που έγινε από το Δήμο Λάρνακας έχουμε ορισμένες σκέψεις στο Υπουργείο  για να μπορέσουμε να τροχιοδρομήσουμε κάποιες άλλες κινήσεις», τις οποίες ωστόσο δεν θέλησε να αναφέρει, αφού όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πρόσθεσε ότι η σκέψη του Υπουργείου Εργασίας «είναι συνεχώς στους ανέργους γι’ αυτό και το σχέδιο που έχει ολοκληρωθεί και αφορά τους νέους πτυχιούχους έχει τεράστια απήχηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα τοποθετηθούν περίπου δυόμιση χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι μέχρι την ηλικία των 35 ετών για εξάμηνη πρακτική εξάσκηση». Σημείωσε πως «με αυτά τα μέτρα δεν πιστεύουμε ότι θα εξαλείψουμε την ανεργία. Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα πλαίσια των σημερινών δυνατοτήτων της οικονομικής κατάστασης να δουλέψει εξατομικευμένα με κάθε άνεργο» ώστε να είναι σημαντικός ο οποιοσδήποτε αριθμός ανέργω βρει εργασία.

Σε ερώτηση κατά πόσον οι εργοδότες και οι συντεχνίες συνεργάζονται με το Υπουργείο Εργασίας στο πρόβλημα της ανεργίας, η κυρία Αιμιλιανίδου απάντησε πως «οι εργοδότες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων μαζί με το Υπουργείο έχουν ένα πολύ καλό διάλογο» και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι σήμερα όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ακριβώς η αλληλεγγύη είναι έμπρακτη, είναι στην πράξη από όλους».