Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκρινε νωρίτερα σήμερα, κατά την άφιξή του στο χώρο όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι τα ζητήματα «επί προσωπικού» είναι «δευτερεύοντα» μετά τις πρόσφατες αντεγκλήσεις ανάμεσα στη γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ερωτηθείς εάν θα επιδιώξει κάποια διευθέτηση με τον Μπαρόζο ώστε να τερματιστεί η ένταση, ο Ολάντ απάντησε «όχι»: «Για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κρινόμαστε, τα ζητήματα επί προσωπικού είναι δευτερεύοντα»..

Τις τελευταίες ημέρες ανταλλάχθηκαν σφοδρά φραστικά πυρά ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γαλλίας και στον πρόεδρο της Κομισιόν, ιδίως σε ό,τι αφορά την λεγόμενη πολιτισμική εξαίρεση στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

«Εύχομαι σήμερα να έχουμε μια καλή Σύνοδο (Κορυφής), μια σύνοδο για την απασχόληση των νέων, ένα Ευρωπαϊκό συμβούλιο για τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς επίσης για την ανάπτυξη και για την απασχόληση, ειλικρινώς αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι" πολίτες, είπε ο Ολάντ προσερχόμενος.

Ο Ολάντ είχε πει λίγο νωρίτερα στους ανθρώπους που τον συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ότι πήγε στη Σύνοδο με μια διάθεση «κατευνασμού».