Σάλο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν όσα είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times ο Ρενάτο Μπρουνέτα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), που αμφισβήτησε δηκτικά την διαφάνεια των ιταλικών δημοσιονομικών.

«Η κατάσταση των ιταλικών δημοσιονομικών είναι σαν την σύνθεση του πιο γνωστού αμερικανικού αναψυκτικού. Αποτελεί μυστικό», είπε ο Μπρουνέτα, κατά τον οποίο «στο υπουργείο Οικονομικών το τοπίο είναι απόλυτα ομιχλώδες».

Η τοποθέτηση του Μπρουνέτα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ματέο Κολανίνο, του υπεύθυνου οικονομικών θεμάτων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD): «πρόκειται για άκρως επικίνδυνες δηλώσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται ενώ διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (. . .) θα μπορούσαν εκεί να εκφραστούν αμφιβολίες σχετικά με το αδιάβλητο των στοιχείων για τον προϋπολογισμό» εξαιτίας των δηλώσεων του εκπροσώπου της ΚΟ του PdL, τόνισε ο Κολανίνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Μπρουνέτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες περιορίσθηκε στο να ανοίξει τα χέρια – σε μια ένδειξη απόγνωσης.

Ο Μπρουνέτα αμφισβήτησε επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που παρουσίασε χθες η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «απλώς κρύο νεράκι, την ώρα που η χώρα χρειάζεται μια θεραπεία-σοκ», όπως είπε χαρακτηριστικά.