Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν σε 35 τον αριθμό των νεκρών από τις ταραχές αυτή την εβδομάδα στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειο-δυτικής Κίνας, που κατοικείται από μουσουλμανικό πληθυσμό, και κατήγγειλαν ως "τρομοκρατικές επιθέσεις" τις συγκρούσεις, τις φονικότερες των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στην Σιντζιάνγκ οι τουρκμενικής καταγωγής και σουνίτες Ουιγούροι έρχονται συχνά σε ρήξη με τον πληθυσμό των Χαν, που αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας.

Οι Ουιγούροι δυσαρεστούνται με την ολοένα αυξανόμενη ευημερία του κινεζικού πληθυσμού των Χαν στην περιοχή καθώς οι Χαν έχουν έχουν καλύτερες δουλειές και εκτάσεις γης να εκμεταλλευτούν. Οι περιορισμοί που επιβάλλει σχετικά με την θρησκεία η κυβέρνηση της Κίνας προκαλεί επίσης ένταση.

Ένας άγνωστος αριθμός ανδρών, οπλισμένοι με μαχαίρια και εύφλεκτα υλικά, σκότωσαν 24 ανθρώπους προτού 11 από αυτούς πέσουν νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών, νωρίς την Τετάρτη στην πόλη Λουκτσούν, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ Ουρούμτσι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης περιλαμβάνονται 16 Ουιγούροι, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο.

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις από τους δράστες που είχαν τραυματιστεί και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, "η τάξη στην περιοχή αποκαταστάθηκε".

Νωρίτερα, πηγές ανέφεραν ότι οι δράστες πραγματοποίησαν προμελετημένες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε ένα κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και σε ένα εργοτάξιο στην Λουκτσούν.

Τα επεισόδια της Τετάρτης ήταν τα φονικότερα που σημειώνονται στην Σιντζιάνγκ από τον Ιούλιο του 2009 όταν περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ουρούμτσι σε ταραχές μεταξύ Ουιγούρων και Χαν.

TAGS