Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εντός της ημέρας αναμένεται να παρέμβει σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Tουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντήσει τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και το «πρωθυπουργό» του Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Στα πρωτοσέλιδα των σημερινών τουρκοκυπριακών εφημερίδων πρώτη είδηση είναι η αντικατάσταση του "πρέσβη" της Τουρκίας  στα κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν  από τον Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά, επικεφαλής της Επιτροπής Βοήθειας με έδρα την τουρκική «πρεσβεία» . Σύμφωνα με ανακοίνωση  της «πρεσβείας», ο κ. Ακτσά «θα αναπληρώνει προσωρινά τον πρέσβη».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» παρομοιάζει το «διορισμό» του Ακτσά με «λάδι στη φωτιά». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ακτσά ήταν ο αρχιτέκτονας της δέσμης οικονομικών μέτρων, που ξεσήκωσε τους τουρκοκυπρίους

Η «Κίπρις» γράφει ότι η απόφαση για «ανάκληση» του κ. Τουρκμέν ελήφθη μετά την ανακοίνωση για το δεύτερο συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου και αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα συντεχνιών, οι οποίες χαρακτηρίζουν το «διορισμό» ως εκφοβισμό.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογαν για κλιμάκωση της κρίσης και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ακτσά στο περιοδικό «Φορτούν», οι οποίες στρέφονταν κατά των τουρκοκυπρίων.

Η «Αφρίκα» γράφει ότι «ο Ακτσά είναι ανεπιθύμητο άτομο για τους τουρκοκύπριους και όλοι περίμεναν τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία»

Η «Χαμπερνάρ» γράφει ότι με το «διορισμό Ακτσά, η Αγκυρα ήθελε να αποδείξει το ποιος είναι το αφεντικό».

Η «Κίπρισλι» γράφει ότι «έφυγε ο πρέσβης, ήλθε ο νομάρχης». Η εφημερίδα διερωτάται «τί διαφορά έχει η στάση της Τουρκίας με αυτήν των ελληνοκυπρίων , που αποκαλούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ψευδοκράτος».