Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί πρότεινε σήμερα η Γαλλία να συνοδεύσει την Αίγυπτο κατά την περίοδο της μετάβασης, επικρίνοντας παρεμπιπτόντως τις πιέσεις των ΗΠΑ επί του Καΐρου και τονίζοντας την ανάγκη "να σεβόμαστε" τη βούληση των Αιγυπτίων.

"Εάν το θέλει, είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Αίγυπτο σε αυτήν την περίοδο μετάβασης", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να προσδιορίσει σε τι θα συνοψίζεται αυτή η γαλλική βοήθεια.

Η Μισέλ Αλιό-Μαρί υπενθύμισε ότι η Γαλλία "απηύθυνε έκκληση για μία ήρεμη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και σημείωσε ότι "ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διαβίβασε κατά κάποιον τρόπο τις εξουσίες του".

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκλήσεις για παραίτηση που προέρχονται από την Ουάσινγκτον, η υπουργός τόνισε ότι πρέπει "να δείχνουμε σεβασμό".

"Είναι ένα χαρακτηριστικό της Γαλλίας και της εξωτερικής της πολιτικής" και "δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε στη θέση των λαών", είπε.

Σε ερώτηση εάν αυτό κάνουν οι Αμερικανοί, δήλωσε: "Πάντως έτσι εξελήφθη σε ορισμένες χώρες".

Η Μισέλ Αλιό-Μαρί ευχήθηκε "να μην υπάρξουν βιαιότητες". "Το να βλέπω νεκρούς στις διαδηλώσεις είναι κάτι που με σοκάρει πολύ...Κάθε ένας πρέπει να μπορεί να εκφράζει τα ιδεώδη του, τις ιδέες του, τις αρνήσεις του, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο της ζωή του".